Stipendiet Årets spetselev

För att uppmärksamma de fantastiska studieprestationer som görs runt om i landet delar Föreningen Sveriges spetsutbildningar ut stipendiet Årets spetselev. Stipendiet uppgår till 10 000 kr och delas ut till två elever – en elev inom de estetiska spetsprogrammen och en inom de teoretiska spetsprogrammen.

Nedan kan du läsa om 2023 års stipendiater och våra motiveringar.


Föreningen Sveriges spetsutbildningar delar ut stipendiet Årets spetselev 2023!


Charlotte Albrecht
Teoretisk spetsutbildning, matematisk spetsutbildning på Luleå gymnasieskola.

Juryns motivering lyder:

Charlotte går matematisk spetsutbildning på Luleå gymnasieskola och har uppnått fantastiska resultat under utbildningen och inte minst har hon en förmåga att kunna tillämpa sina kunskaper. Det har hon bland annat visat i sitt gymnasiearbete ”Algebraiskt vs grafiskt” där hon undersöker vilka metoder som är effektivast för elevers matematikinlärning.

Utöver exceptionella studieresultat har Charlotte utmärkt sig som ambassadör för spetsutbildningen genom sitt engagemang för att hjälpa andra, som lärare och inspiratör för grundskoleelever i matteklubben ”Pythagoras gäng” och när hon höll en kurs i problemlösning med programmering för alla spetselever efter att ha deltagit i tävlingen Ung Vetenskapssport.

Charlottes driv och engagemang har yttrat sig på många sätt. Hon har varit starkt bidragande till att skolan startat en programmeringskurs för spetselever och visar ett gott ledarskap som elevrådsordförande där hon arbetar för hela skolans utveckling och en bra arbetsmiljö för alla. Charlotte är ett föredöme också med sin omsorg om andra och i nomineringen nämns att hon ser till att alla är med och ingen lämnas utanför.

Vi gratulerar en värdig vinnare och önskar Charlotte ett varmt lycka till i framtiden.

Vi gratulerar en värdig vinnare och önskar Charlotte ett varmt lycka till i framtiden.


Maria Gunnarsson
Estetisk spetsutbildning, inriktning etisk modedesign, Apelrydsskolan, Båstad.

Juryns motivering lyder:

Maria utses till årets spetselev inom estetiska spetsutbildningar. Maria har enastående talang inom mode och design. Hennes kunskaper för konstruktion och designhelhet är välutvecklade och unika. Maria är nyfiken, nytänkande och hon visar etiska förhållningssätt till estetiken både på skolan och i sin vardag. Hon är innovativ både när det gäller teknik och design. Maria inspirerar också yngre elever på programmet och hjälper dem gärna i deras kreativa arbeten.

Maria var med i Young Designers Competition i Stockholm i år och vann första pris för drapering.

Hon var en av nyckelpersonerna i årets modevisning I Sagornas Värld som visades på Apelrydsskolan i april. Hon engagerade sig mycket i själva produktionen och arbetade konstant med att driva fram projektet.

Vi önskar Maria lycka till i framtiden med nya spännande uppdrag inom mode och design.


Juryn för årets spetselev 2023 har, enligt årsmötesbeslut,
utgjorts av föreningens styrelse.