Stipendiet Årets spetselev

För att uppmärksamma de fantastiska studieprestationer som görs runt om i landet delar Föreningen Sveriges spetsutbildningar ut stipendiet Årets spetselev. Stipendiet uppgår till 10 000 kr och delas ut till två elever – en elev inom de estetiska spetsprogrammen och en inom de teoretiska spetsprogrammen.

Inom kort kommer mer information om hur du går till väga för att nominera din kandidat till Årets spetselev.

Nedan kan du läsa om 2021 års stipendiater och våra motiveringar.


Föreningen Sveriges spetsutbildningar delar ut stipendiet Årets spetselev 2021!


Edward Björkman,
Estetiska programmet med inriktning musik, Sturegymnasiet i Halmstad

Juryns motivering lyder:

Edward utses till årets spetselev inom estetiska spetsutbildningar med inriktning musik. Edward har ett mycket bra gehör, stor förståelse för musikaliskt uttryck och stort teoretiskt kunnande, hans musicerande håller genomgående en hög konstnärlig nivå. Han har både djup och bredd på flera instrument som akustisk gitarr, elgitarr, piano, trummor och sång, inom olika musikaliska genrer som klassiskt, pop, folkmusik med flera. Edward har lätt att ta till sig nya kunskaper även inom exempelvis teknik, musikteori och musikhistoria. Edward har en utmärkt kommunikation med medmusikanter och med publik.

Vi önskar Edward varmt lycka till med vidare studier i högre musikutbildning!


Oliver Andersson,
teoretisk spetsutbildning i marinbiologi, Gullmarsgymnasiet i Lysekil

Juryns motivering lyder:

Oliver Anderson utses till årets spetselev inom området naturvetenskap. I sin vardag har Oliver presterat lysande studieresultat samtidigt som han har tillämpat sina växande kunskaper och inspirerats under vattenytan i den värld han vill fortsätta att utforska. Hand i hand med detta har han utmärkt sig som ambassadör för sin spetsutbildning genom att representera skolan på olika möten med forskare inom såväl matematik som kemi. Han deltog bland annat vid Mathematics Meets Industry 2019 samt vid Svenska Vetenskapsakademiens Molecular Frontiers Symposium 2020.

Oliver är preliminärt antagen till James Cook University i Townsville på Australiens ostkust. James Cook University är ansett som ett av de främre universiteten i världen vad gäller marin forskning och det blir en utmärkt språngbräda för Oliver att komma vidare från, på sin bana mot forskning inom marinbiologin.

Avslutningsvis är Oliver (citat) ”en sanslöst begåvad kille vars intellekt vem som helst kan bli avundsjuk på. Utöver detta är han också en otroligt empatisk människa som alltid finns där med en hjälpande hand”. Han delar gärna med sig och sträcker alltid fram en hjälpande hand till behövande klasskompisar.

Vi gratulerar Oliver till antagningen och önskar honom varmt lycka till med studierna i Australien!


Jurykommittén bestående av:
Göran Hillgren, Maria Hahne, Sverker Zadig, Pär Sundbaum och Ulf Backlund