Stipendiet – Årets spetselev

Snart är det dags att söka stipendiater för Årets Spetselev 2021!

För att uppmärksamma de fantastiska studieprestationer som görs runt om i landet delar föreningen ut stipendiet ”Årets spetselev”. Stipendiet uppgår till 10 000 kr och delas ut till två elever – en elev inom de estetiska spetsprogrammen och en inom de teoretiska spetsprogrammen.

Inom kort kommer mer information om hur du går till väga för att nominera din kandidat till Årets spetselev.

Nedan kan du läsa om 2020 års stipendiater och vår motivering:


Stipendiet Årets spetselev  2020, tilldelades:
Fredrik Ekholm och Moa Glimberg
Fredrik Ekholm,
teoretisk spetsutbildning matematik vid Danderyds gymnasium

Juryns motivering lyder:

Fredrik har inom spetsområdet Matematik utmärkt sig som en ambassadör för sin spetsutbildning genom en mängd meriter. Han har uppvisat prestationer i vetenskapstävlingar inom matematik, fysik, programmering och datorsäkerhet, både nationellt och internationellt.

Förutom att varit god klasskamrat har Fredrik bidragit till att öka intresset för ämnet matematik. Han har inspirerat gymnasie- och grundskoleelever genom att dela med sig av sina kunskaper, föreläst och på eget initiativ bedrivit undervisning för gymnasie- och grundskolelever.

Fredrik har även haft god samverkat med universitet och anlitats av programmeringsolympiaden på KTH för gymnasieelever.

Fredrik har till hösten 2020 fått ett Conditional Offer på Trinity College i Cambridge för att studera datavetenskap och matematik och föreningen Sveriges Spetsutbildningar önskar Fredrik all lycka till!
Moa Glimberg,
estetisk spetsutbildning i musik vid gymnasieskolan Spyken i Lund

Juryns motivering lyder:

Moa är en skicklig musiker, både solistiskt och i ensemble. Hon är dessutom en mycket driven kompositör, en lysande representant och ambassadör för sin spetsutbildning

Moa medverkar i ensembler både inom och utanför skolan. På eget initiativ har Moa startat en symfonisk orkester och turnerat på gymnasie- och grundskolor för att öka intresset och få fler elever att spela och skriva musik.

Om jag bodde på månen, är ett musikdramatiskt verk som Moa skrivit och som grundar sig på en novell hon skrev som fjortonåring. Utifrån denna novell har Moa även skrivit en instrumental version för en kammarorkester inom Nordiska Ungdomsorkestern.

Moa är en målmedveten, innovativ musiker och har en ambition att hennes verk ska ses som ett allkonstverk och beskriver följande: Alla element i musikteatern, som musik, skådespeleri, dialog och dans, ska verka som en extra dimension till min historia. Inget ska vara dominerande, de ska verka tillsammans. Målet är att publiken inte ska kunna bestämma sig för om de just sett en konsert, en teater, musikal eller dansföreställning. Varje konstart ska få ta sin del och bilda helheten, historien.

https://moaglimberg.wixsite.com/omjagboddepamanen