Spetsutbildningar inom det estetiska programmet

Har du ett särskilt intresse eller en talang för sång, musik, bild, teater eller dans? Då kan du välja en spetsutbildning inom det estetiska programmet. Olika skolor erbjuder olika inriktningar. Det estetiska programmet vänder sig till dig som vill arbeta inom kultur och estetiska yrken. Här får du utveckla din förmåga till skapande, inlevelse och uttryck.

Estetiska programmet – Nycirkus (ESC) >

Gillar du träning, dans, teater eller parkour? Då är Cirkusgymnasiet något för dig! Det är en unik estetisk spetsutbildning i direkt samarbete med Cirkus Cirkör, som är Nordens största nycirkuskompani.

På Cirkusgymnasiet tränar du både kropp och intellekt i en kreativ och trygg miljö. Kombinationen av träning, teori och artisteri passar både dig som drömmer om en framtid som internationell cirkusartist, och dig som har andra drömmar men vill träna och utvecklas konstnärligt under gymnasietiden. Cirkusgymnasiet bedrivs tillsammans med S:t Botvids gymnasium. Ungefär halva dagarna läser du dina teoretiska ämnen hos dem, andra halvan spenderar du i cirkushallen hos Cirkus Cirkör i Alby. Utbildningen är förstås högskoleförberedande.

Cirkus Cirkör förbereder dig för att nå din fysiska och konstnärliga topp. Deras internationella lärarteam är alla artister. De vet exakt vad du behöver lära dig för att efter tre år kunna söka vidare till högre cirkusutbildningar runtom i världen.

Botkyrka: S:t Botvids Gymnasium, Cirkus Cirkör


Etisk modedesign >

Vill du lära dig att skapa hållbar design? Spetsutbildningen Etisk Modedesign är ett samarbete mellan Apelrydsskolan i Båstad och Textilhögskolan i Borås. Hos oss lär du dig formgivning, med moment som fackteckning, mönsterkonstruktion och sömnad. I årskurs tre deltar du i undervisningen på Textilhögskolan i Borås, som är Sveriges ledande högskola inom mode och design. Syftet är att inspirera dig att designa hållbart, och att belysa modeindustrins påverkan på människor och miljön. En av årets höjdpunkter är vår stora modevisning, där du visar dina kreationer inför publik. Du kommer också att driva UF-företag och åka utomlands på en studieresa. Psykologi, marknads­föring, kroki och grafisk design är andra områden i vår spetsutbildning.

Båstad: Apelrydsskolan


Estetiska programmet med musikspets >

Hvitfeldtska erbjuder riksrekryterande spetsutbildning i musik i samarbete med Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. En utbildning för dig som redan har målet att fortsätta studera musik efter gymnasiet och ha musiken som yrke i framtiden, vid en skola som ända sedan 1971 har en av de främsta musikutbildningarna i Sverige på gymnasienivå.

Målet för utbildningen är att den ska leda direkt vidare till studier på musikhögskola i Sverige eller utomlands. På spetsutbildningen inriktas programfördjupningen på musikkurser och du behöver vara på en hög nivå som sångare eller instrumentalist redan när du söker eftersom du ska läsa kursen i instrument eller sång på nivå 2 från början. Du får undervisning av pedagoger som också är erfarna musiker och i många fall även har undervisat på musikhögskolor.

Göteborg: Hvitfeldtska gymnasiet


Spetsutbildning i bild och form >

Siktar du på en karriär inom det konstnärliga fältet? Du som söker vår spetsutbildning vet redan nu att du har siktet inställt på vidare studier vid konsthögskola eller annan högre konstutbildning i Sverige eller utomlands. Du kommer att få fler kurser inom bild och form än om du läser det vanliga programmet. Schillerska gymnasiet har en lång tradition av bild och form-utbildningar, med fokus på det konstnärliga förhållningssättet och det konstnärliga hantverket.

Spetsutbildningen ger dig en gedigen grund för vidare studier på konstskolor och högskolor. Du kan till exempel studera vidare inom design, arkitektur, spelutveckling, film, foto, mode/textil smyckeskonst och fri konst. Målet är att du ska kunna gå vidare direkt efter gymnasiet till den konstutbildning som du vill komma in på.

Göteborg: Schillerska gymnasium


Estetiska programmet – Dans >

Upplev den magi som finns i danssalen när elever och lärare skapar tillsammans. Om du vill stärkas som dansare, våga framträda inför andra eller växa som ledare i en grupp, har dansinriktningen mycket att erbjuda dig. På Sturegymnasiets spetsutbildning får du fördjupade kunskaper inom scenkonstnärlig dans och utvecklar din teknik i balett, modern dans och jazzdans. Här får du utforska ditt konstnärliga uttryck och vara med om flera sceniska produktioner i våra fullt utrustade lokaler. Vår spetsutbildning innebär ett samarbete med danslärarutbildningen vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Samverkan sker även med Balettakademien i Göteborg samt Rum för dans, genom vilka vi skapar möten med professionella koreografer och dansare.

Halmstad: Sturegymnasiet


Estetiska programmet – Film >

Har du ett stort intresse för film och filmskapande? Det här är en högskoleförberedande utbildning för dig, där du får använda dina färdigheter både praktiskt och teoretiskt. Du kommer att jobba med allt från idé till färdig produktion i en kreativ miljö, med skickliga pedagoger och professionell utrustning. Vi samarbetar med Akademien Valand, Göteborgs universitet, samt Region Halland (ett regionalt utvecklingscentrum för film och rörlig bild).

Halmstad: Sturegymnasiet


Estetiska programmet – Musik >

Detta är en spetsutbildning för dig som har kommit en bit på väg i din musikaliska utveckling. Den vänder sig också till dig som har siktet inställt på högre musikaliska studier efter gymnasiet. På inriktningen Musik arbetar vi tillsammans under karaktärsämnesdagar, där vi varvar musikteori med ensemblespel och enskilda lektioner på ditt instrument. Vi gör också konserter och föreställningar regelbundet, både i och utanför skolan. På spetsutbildningen samarbetar vi med Musikhögskolan i Malmö.

Halmstad: Sturegymnasiet


Estetiska programmet – Teater >

På vår teaterutbildning får du lära dig grundläggande skådespeleri och använda flera av teaterns fysiska uttryck. Du utvecklar förmågor som att se, tolka och påverka genom att arbeta med din kropp och röst. Du får arbeta med olika manus, iscensättningar, publikkontakt och teaterrum. Under utbildningen arbetar du också med kritiskt tänkande, reflektion, demokratiska processer och mänskliga rättigheter, så att du aktivt kan vara med och forma framtidens samhälle. Du får också redskap för att utveckla dig själv. Vi sätter upp föreställningar på skolans egna scener, men vi gör också samarbetsprojekt med Riksteatern, Teater Halland, Stadsbiblioteket, Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet och andra professionella scenkonstnärer.

Halmstad: Sturegymnasiet


Estetiska programmet – Konst och design >

På vår riksrekryterande spetsutbildning inom bild och forminriktningen får du utveckla din kreativitet, skapa i många olika konstnärliga material och studera bildkommunikation ur olika perspektiv. Du får en bred digital kompetens, du får öva dig i att utveckla konstnärliga processer och tillsammans med andra elever skapa gemensamma utställningar.

Utbildningen fördjupar sig inom konst- och designområdet och vi samarbetar med högskolan för design och konst, HDK i Göteborg för att ge dig en utbildning av mycket hög kvalitet. Samarbetet innebär bland annat att du genom studieresor och besök från HDK kommer vara väl förberedd för högre studier inom utbildningsområdet. Efter tre år hos oss kommer du dessutom ha grundläggande och särskild behörighet för vidare studier på högskolor och universitet.

Jönköping: Per Brahegymnasiet


Estetiska programmet – Digital design >

Digital design är inriktningen för dig som vill utveckla kunskaper i grafisk form, foto, medieproduktion, animation och film. Det ger en god grund för både fortsatta högskolestudier och framtida yrkesverksamhet inom medie- och kommunikationsområdet. Du kommer att arbeta i Indesign, Illustrator, Photoshop, Animtate och Premiere Pro. Program som ger dig kunskaper att genomföra projekt inom digital design.

Under utbildningen läser du både grafisk kommunikation och grafisk illustration med erfarna och legitimerade lärare. Du arbetar praktiskt i dokumentära, konstnärliga och kommersiella sammanhang, med uppdrag som inspirerar och engagerar.

Jönköping: Per Brahegymnasiet


Estetiska programmet – Scenkonst teater >

Hos oss utvecklar du dina kunskaper och förmågor inom teaterns och scenkonstens olika delar; du får arbeta sceniskt med skådespeleri, scenografi, regi och föreställningar. Vi är teaterutbildningen med kontakter direkt ut i den professionella teatervärlden och därför kommer du få ta del av olika produktioner på olika scener.

Våra lärare är behöriga och har erfarenhet inom scenkonst på nationell nivå och utifrån att vi samarbetar med Högskolan för scen och musik i Göteborg kan vi erbjuda dig en utbildning av mycket hög kvalitet. Efter tre år hos oss har du dessutom grundläggande och särskild behörighet till högskolor och universitet och är även väl förberedd för olika utbildningar i scenkonst världen över.

Jönköping: Per Brahegymnasiet


Estetiska programmet – Musiker >

Ser du en framtid som musiker? Har du ett driv och en hög ambition att utvecklas vokalt eller på ditt instrument? I så fall har du hittat rätt! Musikerutbildningen på Per Brahegymnasiet har som mål att eleven ska utvecklas på sitt instrument, både individuellt och i ensembler, och att man ska vara väl förberedd för högre studier inom musik.

För att nå det målet handleds du av erfarna och legitimerade lärare med stor erfarenhet som musiker eller ensemblelärare. Du får läsa tre instrumentkurser istället för dagens en eller två och du får mycket tid i ensembler där ni möter olika musikgenrer. På skolan finns en blackbox med 80 publikplatser, komplett ljusrigg, digitala och analoga ljudsystem. Vi har sju fullt utrustade ensemblesalar, två musikstudios med inspelningsutrustning för en god inspelningsmiljö. Dessutom finns körsalar och ett antal instrumentrum.

För att få driva en riksrekryterande estetisk spetsutbildning krävs att man har ett samarbete med högskola/universitet inom utbildningsområdet. Vår samarbetspartner är högskolan för scen och musik, HSM, i Göteborg. Vi har även nära kontakt med Smålands musik och teater genom kulturhuset SPIRA och Jönköpings kommun genom konserterande på Jönköpings teater.

Jönköping: Per Brahegymnasiet


Estetisk spetsutbildning dans >

Drömmer du om ett framtida yrkesliv som dansare? Lunds dans- och musikalgymnasiums riksrekryterande estetiska spetsutbildning med inriktning dans ger dig bästa möjliga förutsättningar för att din dröm ska kunna bli verklighet. Halva skoldagen arbetar du tillsammans med dina lärare med fokus på din dansutveckling både tekniskt och konstnärligt. Utöver den dagliga träningen får du dessutom många möjligheter under din skoltid att delta i olika scenproduktioner – dessa skapas både ”in-house” och i samverkan med andra dansscener i Skåne. Vårt upplägg innebär att samtidigt som du blir konkurrenskraftig att söka attraktiva vidareutbildningar i dans i Sverige och utomlands, får du en teoretisk utbildning av hög kvalitet som ger dig högskolebehörighet och möjlighet till höga meritpoäng.

Lund: Lunds dans- och musikalgymnasium


Estetisk spetsutbildning musikal >

Är det på scenen du hör hemma? På Lunds dans- och musikalgymnasiums riksrekryterande estetiska spetsutbildning med inriktning musikal får du möjlighet att utveckla dina färdigheter i sång, dans och teater, och du får hjälp varje steg på vägen mot ett mångsidigt artisteri. Tillsammans med dina lärare arbetar du halva skoldagen med att stärka din teknik i sång, dans och teater och från en trygg teknisk bas utvecklar du ditt konstnärliga arbete. Utöver den dagliga träningen får du under din tid på skolan många möjligheter att delta i olika scenproduktioner, ofta i samverkan med de professionella teatrarna i regionen. Vårt upplägg innebär att samtidigt som du blir konkurrenskraftig att söka attraktiva vidareutbildningar inom musikal och andra scengenrer i Sverige och utomlands, får du en teoretisk utbildning av hög kvalitet som ger dig högskolebehörighet och möjlighet till höga meritpoäng.

Lund: Lunds dans- och musikalgymnasium


Spetsutbildning i Musik >

Vill du bli musiker? Då är det här en spetsutbildning för dig. Hos oss kan du fördjupa dig inom olika musikområden, till exempel musikproduktion, eller utveckla ditt eget musicerande – enskilt eller i ensemble. Tillsammans med Musikhögskolan i Malmö, Fridhems och Skurups folkhögskolor ordnar vi workshoppar och seminarier. Vi samarbetar också med Mejeriet. Tredje året kan du inom utbildningen läsa en kurs på högskolenivå vid Musikhögskolan i Malmö. Du som söker bör ha erfarenhet från tidigare musikutbildning eller annat omfattande musicerande. Våra inriktningar är pop, rock och jazz.

Lund: Spyken


Spetsutbildning  Musik >

Malmö latinskola erbjuder riksrekryterande Spetsutbildning i musik i nära samarbete med Musikhögskolan i Malmö. Sedan 2011 erbjuder vi denna fördjupande utbildning för elever som siktar mot ett liv som artist eller musiker. Vi arbetar med ett brett utbud av genrer genom två profiler, en mot Jazz/Pop/Rock/Folkmusik och en Klassisk profil. Med en generös tilldelning av undervisningstid på elevens instrument och i ensemble får varje elev den utmaning som behövs för en god utveckling. Efter tre lärorika år går många elever vidare mot högre studier i musik. Våra gamla elever syns i orkestrar, band eller som artister i många olika sammanhang i det nationella och internationella musiklivet. Pedagogerna har stor erfarenhet av spetsundervisning och är dessutom verksamma musiker.

Malmö: Malmö latinskola


Spetsutbildning  Teater >

Spetsutbildningen i teater på Malmö latinskola erbjuder en ambitiös förberedelse för ett framtida yrke eller studier inom teater. Spetseleverna får en särskild fördjupning i teater utöver vad som vanligtvis förekommer på estetiska programmet, både i teaterkurserna och i arbetet med de pjäser vi sätter upp. Undervisningen ger dig fördjupning och särskilda breddning inom skådespeleri eller inom regi och analys, bearbetning och interpretation av texter. Vi arbetar med ett framgångsrikt koncept där eleverna under sex intensiva veckor koncentrerar sig på teaterkurserna i det vi kallar teaterperioder. Spetsutbildningen har ett nära samarbete med Teaterhögskolan och Malmö stadsteater. Våra elever används ofta i Stadsteaterns produktioner. Teater – på riktigt!

Malmö: Malmö latinskola


Musik spets – Musikestetiska programmet >

Älskar du musik? Välkommen till De Geergymnasiet Musik. Här får du uttrycka din passion och glädje för musik inom många olika genrer och ensembleformer. Musikproduktion, kammarorkester, rockgrupp, storband, singer-songwriter och komposition – vad vill du ha på ditt schema? Vi lärare är verksamma musiker och specialister inom våra områden. Med lång erfarenhet, stort engagemang och kunnande står vi beredda att hjälpa dig utvecklas som individ och som musiker. Vill du vara solist med Norrköpings symfoniorkester? Vill du spela in din egen musik i vår studio eller vill du kanske sjunga musikal, välja att anordna ett event i kursen Performing Arts? Våra unika samarbeten med det professionella musiklivet gör att du kommer riktigt nära en musikers verksamhet och vardag. Läs mer om vår utbildning på vår webbplats.

Norrköping: De Geer Gymnasiet


Inriktning musik >

Välkommen till Södra Latins riksrekryterande spetsutbildning i musik. Här går cirka 190 musikelever vilket ger oss möjlighet att ha en omfattande ensembleverksamhet. Vi har symfoniorkester, storband, blåsorkester, kammarkör, stråkorkester, brassensemble, vokalensembler, kammarmusik och jazz/pop/rock-ensembler. Du får individuell undervisning på ditt huvudinstrument och även en gemensam lektion i ditt instrument varje vecka. Utöver de obligatoriska musikkurserna kan du även välja till flera andra kurser, till exempel arrangering och komposition, musikproduktion eller ensembleledning. Tillsammans med andra på utbildningen, eller som solist, får du delta i många olika spelningar och konserter/aftnar, både på skolan och på andra spelplatser. Du får naturligtvis också grundläggande behörighet till högskola, med möjlighet till högre behörighet genom att läsa ytterligare kurser inom de individuella valen, till exempel matematik, naturkunskap eller språk.

Stockholm: Södra Latins gymnasium


Film och tv >

Lockas du av att berätta med rörliga bilder? Vill du lära dig de viktigaste verktygen för att kreativt kunna skapa kortfilmer, reportage och studioprogram? På Film/tv får du jobba med allt från manus, berättartekniker och dokumentär filmproduktion till livesändning av evenemang och studioinspelning för tv-produktion. Du får lära dig att publicera på olika plattformar och lära dig livestreama till webb. Förutom teori får du även arbeta med professionell teknik, kameror och ljudutrustning, och du får sända live i våra tv-studior. På skolan finns två tv-studior med 4-kamerasystem, 30 Avid- och Premiereredigeringar, HD-, GoPro- och VR-kameror som du dessutom kan få låna hem. På Film/tv får du göra riktiga jobb genom nätverkande med bransch och högskola samtidigt som du skapar ditt framtida yrkesliv och egna nätverk.

Tumba: Tumba gymnasium


Mediedesign och fotografi >

Hos oss får du träna din förmåga att förmedlar budskap och känslor genom bild, text och media i det moderna medielandskapet. Med din kamera och dator producerar du reportage, foto, film, reklam och webbsidor. Arbeta i stor fotostudio, analogt fotolabb och med professionella skrivare.Du lär dig foto- och filmteknik samt bildanalys. Vi kommer att arbeta entreprenöriellt från idé till färdig produktion, som reklamkampanjer, reportage, webb och utställningar.

Tumba: Tumba gymnasium


Bild och form – animation >

Gillar du att rita och vill se dina bilder få liv? Då är det vår estetiska spetsinriktning Bild och Form med fördjupning Animation du ska välja. Hos oss kommer du att få teckna, måla, skulptera och animera under hela din gymnasietid. Du kommer att få ställa ut på riktigt och skapa din framtida portfolio tillsammans med erfarna lärare, och du får ett stort nätverk. På skolan har vi en animationsstudio och en stor konstateljé, och under hela din skoltid får du tillgång till en egen MacBook Pro med Adobe Suite.

Tumba: Tumba gymnasium