Spetsutbildningar inom det estetiska programmet

Har du ett särskilt intresse eller en talang för sång, musik, bild, teater eller dans? Då kan du välja en spetsutbildning inom det estetiska programmet. Olika skolor erbjuder olika inriktningar. Det estetiska programmet vänder sig till dig som vill arbeta inom kultur och estetiska yrken. Här får du utveckla din förmåga till skapande, inlevelse och uttryck.

Etisk Modedesign

Vill du lära dig att skapa hållbar design? Spetsutbildningen Etisk Modedesign är ett samarbete mellan Apelrydsskolan i Båstad och Textilhögskolan i Borås. Hos oss lär du dig formgivning, med moment som fackteckning, mönsterkonstruktion och sömnad. I årskurs tre deltar du i undervisningen på Textilhögskolan i Borås, som är Sveriges ledande högskola inom mode och design. Syftet är att inspirera dig att designa hållbart, och att belysa modeindustrins påverkan på människor och miljön. En av årets höjdpunkter är vår stora modevisning, där du visar dina kreationer inför publik. Du kommer också att driva UF-företag och åka utomlands på en studieresa. Psykologi, marknads­föring, kroki och grafisk design är andra områden i vår spetsutbildning.

Båstad: Apelrydsskolan


Musik 

Älskar du musik? Välkommen till De Geergymnasiet Musik. Här får du uttrycka din passion och glädje för musik inom många olika genrer och ensembleformer. Musikproduktion, kammarorkester, rockgrupp, storband, singer-songwriter, komposition.. -vad vill du ha på ditt schema? Vi lärare är verksamma musiker och specialister inom våra områden. Med lång erfarenhet och stort engagemang och kunnande står vi beredda att hjälpa dig utvecklas som individ och som musiker. Vill du vara solist med Norrköpings symfoniorkester? Vill du spela in din egen musik i vår studio? Vill du sjunga musikal, välja att anordna ett event i kursen Performing Arts? Våra unika samarbeten med det professionella musiklivet gör att du kommer riktigt nära en musikers verksamhet och vardag. Läs mer om vår utbildning på vår hemsida

Norrköping: De Geer Gymnasiet


Nycirkus

Bubblar du av kreativitet och nyfikenhet? Gillar du dessutom att träna fysiskt? Då är Nycirkus ett bra val för dig. Det är en unik estetisk spetsutbildning i direkt samarbete med Cirkus Cirkör, som är Nordens största nycirkuskompani. Inriktningen ska ge dig fördjupade kunskaper inom nycirkusens alla områden, där du utvecklar din kreativitet, ditt konstnärliga skapande och din samarbetsförmåga. All cirkusträning sker i Cirkus Cirkörs cirkushall, som är den modernaste i norra Europa. Här får du bland annat träna akrobatik, lindans, jonglering, luftakrobatik och dans. Vi ordnar även workshoppar i breakdance, street performance, regi och clown. Dessutom får du möjlighet att vara med i föreställningsarbete och möta publik.

Botkyrka: S:t Botvids Gymnasium


Film

Har du ett stort intresse för film och filmskapande? Det här är en högskoleförberedande utbildning för dig, där du får använda dina färdigheter både praktiskt och teoretiskt. Du kommer att jobba med allt från idé till färdig produktion i en kreativ miljö, med skickliga pedagoger och professionell utrustning. Vi samarbetar med Akademien Valand, Göteborgs universitet, samt Region Halland (ett regionalt utvecklingscentrum för film och rörlig bild).

Halmstad: Sturegymnasiet


Musik

Detta är en spetsutbildning för dig som har kommit en bit på väg i din musikaliska utveckling. Den vänder sig också till dig som har siktet inställt på högre musikaliska studier efter gymnasiet. På inriktningen Musik arbetar vi tillsammans under karaktärsämnesdagar, där vi varvar musikteori med ensemblespel och enskilda lektioner på ditt instrument. Vi gör också konserter och föreställningar regelbundet, både i och utanför skolan. På spetsutbildningen samarbetar vi med Musikhögskolan i Malmö.

Halmstad: Sturegymnasiet


Dans

Upplev den magi som finns i danssalen när elever och lärare skapar tillsammans. Om du vill stärkas som dansare, våga framträda inför andra eller växa som ledare i en grupp, har dansinriktningen mycket att erbjuda dig. På Sturegymnasiets spetsutbildning får du fördjupade kunskaper inom scenkonstnärlig dans och utvecklar din teknik i balett, modern dans och jazzdans. Här får du utforska ditt konstnärliga uttryck och vara med om flera sceniska produktioner i våra fullt utrustade lokaler. Vår spetsutbildning innebär ett samarbete med danslärarutbildningen vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Samverkan sker även med Balettakademien i Göteborg samt Rum för dans, genom vilka vi skapar möten med professionella koreografer och dansare.

Halmstad: Sturegymnasiet


Teater 

På vår teaterutbildning får du lära dig grundläggande skådespeleri och använda flera av teaterns fysiska uttryck. Du utvecklar förmågor som att se, tolka och påverka genom att arbeta med din kropp och röst. Du får arbeta med olika manus, iscensättningar, publikkontakt och teaterrum. Under utbildningen arbetar du också med kritiskt tänkande, reflektion, demokratiska processer och mänskliga rättigheter, så att du aktivt kan vara med och forma framtidens samhälle. Du får också redskap för att utveckla dig själv. Vi sätter upp föreställningar på skolans egna scener, men vi gör också samarbetsprojekt med Riksteatern, Teater Halland, Stadsbiblioteket, Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet och andra professionella scenkonstnärer.

Halmstad: Sturegymnasiet


Musik

Vill du bli musiker? Då är det här en spetsutbildning för dig. Hos oss kan du fördjupa dig inom olika musikområden, till exempel musikproduktion, eller utveckla ditt eget musicerande – enskilt eller i ensemble. Tillsammans med Musikhögskolan i Malmö, Fridhems och Skurups folkhögskolor ordnar vi workshoppar och seminarier. Vi samarbetar också med Mejeriet. Tredje året kan du inom utbildningen läsa en kurs på högskolenivå vid Musikhögskolan i Malmö. Du som söker bör ha erfarenhet från tidigare musikutbildning eller annat omfattande musicerande. Våra inriktningar är pop, rock och jazz.

Lund: Spyken


Film/tv

Lockas du av att berätta med rörliga bilder? Vill du lära dig de viktigaste verktygen för att kreativt kunna skapa kortfilmer, reportage och studioprogram? På Film/tv får du jobba med allt från manus, berättartekniker och dokumentär filmproduktion till livesändning av evenemang och studioinspelning för tv-produktion. Du får lära dig att publicera på olika plattformar och lära dig livestreama till webb. Förutom teori får du även arbeta med professionell teknik, kameror och ljudutrustning, och du får sända live i våra tv-studior. På skolan finns två tv-studior med 4-kamerasystem, 30 Avid- och Premiereredigeringar, HD-, GoPro- och VR-kameror som du dessutom kan få låna hem. På Film/tv får du göra riktiga jobb genom nätverkande med bransch och högskola samtidigt som du skapar ditt framtida yrkesliv och egna nätverk.

Tumba: Tumba gymnasium


Mediedesign och Fotografi

Hos oss får du träna din förmåga att förmedlar budskap och känslor genom bild, text och media i det moderna medielandskapet. Med din kamera och dator producerar du reportage, foto, film, reklam och webbsidor. Arbeta i stor fotostudio, analogt fotolabb och med professionella skrivare.Du lär dig foto- och filmteknik samt bildanalys. Vi kommer att arbeta entreprenöriellt från idé till färdig produktion, som reklamkampanjer, reportage, webb och utställningar.

Tumba: Tumba gymnasium


Radio och Ljuddesign

Gillar du att skapa musik, filmljud och sända direkt i radio? På spetsutbildningen Radio och Ljuddesign får du lära dig filmljudläggning, radio- och musikproduktion, podd, radioteater. Du får även arbeta med riktiga projekt, branscherfarna lärare och i nära samverkan med branschen två dagar i veckan. På skolan har vi bland annat en egen radiostudio där du får sända live. Du får också tillgång till en egen MacBook Pro med avancerade program som används i branschen.

Tumba: Tumba gymnasium


Bild och Form med fördjupning Animation

Gillar du att rita och vill se dina bilder få liv? Då är det vår estetiska spetsinriktning Bild och Form med fördjupning Animation du ska välja. Hos oss kommer du att få teckna, måla, skulptera och animera under hela din gymnasietid. Du kommer att få ställa ut på riktigt och skapa din framtida portfolio tillsammans med erfarna lärare, och du får ett stort nätverk. På skolan har vi en animationsstudio och en stor konstateljé, och under hela din skoltid får du tillgång till en egen MacBook Pro med Adobe Suite.

Tumba: Tumba gymnasium