Teknik

Har du ett specialintresse för matematik och teknik? Då kan du bidra till framtidens utveckling inom områden som robotik, elektronik, flygteknik och datavetenskap. Läs en spetsutbildning inom teknik, så öppnar sig spännande möjligheter i hela samhället – inom allt från innovation till produktutveckling och entreprenörskap.  

Teknik Spets >

Teknik Spets är ett tekniskt spetsprogram som utvecklar dig på flera plan där fokus ligger på systemutveckling och ingenjörskunskap. Kombinationen av grundkurser i teknik och ekonomi tillsammans med matematik ger en bra grund för att utveckla kunskaper inom logistiska system och flöden. Dina kunskaper fördjupas under år 3 med hjälp av specialiseringskurser inom teknik, ekonomi och programmering. Därför arbetar du under studietiden mot både lokala och internationella företag. Målet är att du under dina tre år ska få en bred grund att stå på inom systemutveckling och logistik både ur ett lokalt samt ett internationellt perspektiv genom en resa till USA. Som elev förväntas du vilja satsa lite extra på dina studier och under studietiden läser du 7,5 högskolepoäng vid Högskolan i Borås vilket ger fördel vid vidare studier.

Borås: Sven Eriksonsgymnasiet


Teknikspets mot elektronik och programmering >

I en värld fylld av datorspel, simuleringsprogram, robotar, självkörande bilar och AI är det både kul och stimulerande att få lära sig mycket programmering.

Hos oss får du chansen att läsa mycket mer programmering än vad dina kompisar gör på andra skolor. Tempot är högt och du kommer att ha många inspirerande lärare som stöttar och utvecklar dig. Ämnen som elektronik och programmering liksom matematik är en stor del av utbildningens innehåll och som tillsammans med arbetsplatsförlagt lärande genom praktik gör den helt unik.

En av våra tidigare elever, som nu är Solution Architect på Volvo Cars, säger så här: ”Programmering är nog det område där mänsklighetens framfart just nu är som snabbast. Det är roligt, men samtidigt utmanande för du blir aldrig fullärd och dina kunskaper behöver uppdateras hela tiden.”Skolans erbjuder ett stort kontaktnät av duktiga människor i branschen. Genom föreläsningar och företagsbesök kommer du att bli inspirerad inom ämnet och yrket i sig. Du får också möjlighet att läsa högskolekurser inom området i samarbete med Högskolan Väst. I våra lokaler på Volvo Torslanda har vi också en teknikverkstad med modern teknik såsom 3D-printers, elektronik och annan utrustning som gör det möjligt för dig att test dina idéer. Här får du möjlighet att programmera i mängder tillsammans med dina kompisar.

Göteborg: GTG, Göteborgsregionens tekniska gymnasium


Teknikspets mot smarta system och produkter >

Självkörande bilar, självhandlande kylskåp och kloka tandborstar – varje dag ansluts över fem miljoner nya produkter till internet. Det är inom det här teknikområdet som den snabbaste utvecklingen sker. Vill du vara med och påverka – och själv bidra till utvecklingen? Hösten 2018 startar vi en helt ny, Sverigeunik, spetsutbildning för gymnasiet inom just smarta system och produkter. Detta är utbildningen för dig som gillar matematik, samtidigt som du är nyfiken på att följa det som just nu håller på att förändra världen. Här får du inte bara testa och utveckla nya idéer, utan även lösa skarpa uppdrag genom att skapa egna smarta produkter. Du har dessutom möjlighet att läsa in 30 högskolepoäng på Mälardalens universitet under gymnasietiden.

Västerås: Hitachigymnasiet